Rola mikroorganizmów w oczyszczaniu gruntów skażonych produktami naftowymi
Barbara Kołwzan
Zanieczyszczenie środowiska produktami naftowymi stanowi ciągle aktualny problem ekologiczny. Przyjmuje się, że 0,1-0,25% zużywanych produktów naftowych przedostaje się do środowiska, przy czym głównie są to paliwa silnikowe i surowa ropa naftowa. Z uwagi na toksyczne właściwości związków wchodzących w skład produktów naftowych, tereny nimi skażone powinny zostać szybko poddane zabiegom rekultywacyjnym.
Mikroorganizmy degradujące produkty naftowe
W ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na możliwość zastosowania do rekultywacji metod biologicznych. Wykorzystują one zdolności niektórych drobnoustrojów do pobierania węglowodorów w charakterze substratu pokarmowego1. Zdolności degradacyjne tych mikroorganizmów pozwalają na opracowanie technologii, charakteryzujących się nie tylko dużą skutecznością, ale także ekonomicznych i przyjaznych środowisku.
Stwierdzono, że około 100 gatunków mikroorganizmów, reprezentujących 30 rodzajów, zdolnych jest do rozkładu węglowodorów. Ich liczebność jest różna i charakterystyczna dla poszczególnych ekosystemów wodnych i glebowych2. Poszczególne mikroorganizmy są w stanie metabolizować ograniczony rodzaj węglowodorów. Stosunkowo najwięcej z nich zdolnych jest do biodegradacji węglowodorów alifatycznych oraz aromatycznych. Do rozkładu złożonych układów, takich jak ropa naftowa, zdolne są głównie mieszane kultury drobnoustrojów, o złożonym wyposażeniu enzyma...
Zanieczyszczenie środowiska produktami naftowymi stanowi ciągle aktualny problem ekologiczny. Przyjmuje się, że 0,1-0,25% zużywanych produktów naftowych przedostaje się do środowiska, przy czym głównie są to paliwa silnikowe i surowa ropa naftowa. Z uwagi na toksyczne właściwości związków wchodzących w skład produktów naftowych, tereny nimi skażone powinny zostać szybko poddane zabiegom rekultywacyjnym.
Mikroorganizmy degradujące produkty naftowe
W ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na możliwość zastosowania do rekultywacji metod biologicznych. Wykorzystują one zdolności niektórych drobnoustrojów do pobierania węglowodorów w charakterze substratu pokarmowego1. Zdolności degradacyjne tych mikroorganizmów pozwalają na opracowanie technologii, charakteryzujących się nie tylko dużą skutecznością, ale także ekonomicznych i przyjaznych środowisku.
Stwierdzono, że około 100 gatunków mikroorganizmów, reprezentujących 30 rodzajów, zdolnych jest do rozkładu węglowodorów. Ich liczebność jest różna i charakterystyczna dla poszczególnych ekosystemów wodnych i glebowych2. Poszczególne mikroorganizmy są w stanie metabolizować ograniczony rodzaj węglowodorów. Stosunkowo najwięcej z nich zdolnych jest do biodegradacji węglowodorów alifatycznych oraz aromatycznych. Do rozkładu złożonych układów, takich jak ropa naftowa, zdolne są głównie mieszane kultury drobnoustrojów, o złożonym wyposażeniu enzyma...