Gospodarka odpadami weterynaryjnymi w Europie
W krajach Unii Europejskiej zbiera się rocznie ok. 14-15 mln ton odpadów pochodzenia zwierzęcego (zwierzęta padłe i odpady zwierzęce pochodzące z przemysłu mięsnego), które są bezpiecznie przetwarzane w zakładach utylizacyjnych. Produktem przetwarzania jest mączka zwierzęca i tłuszcz.
Zależnie od tego, jakie odpady zakład przetwarza (wysokiego lub niskiego ryzyka), można go określać jako zakład utylizacyjny lub zakład niskiego ryzyka (przetwórczy, specjalny). Wraz z wprowadzeniem w życie w październiku 2000 r. wymagań w zakresie segregacji i postępowania z materiałami szczególnego ryzyka (Specified Risk Material, SRM) należy uwzględnić również zakłady tzw. szczególnego ryzyka. Zadaniem tych zakładów jest przetwarzanie wyłącznie SRM i przekazywanie powstałych produktów do spalenia.
Konsumpcja mączki na unijnym rynku wynosi ok. 2 mln ton, co stanowi 79% produkcji oraz ok. 1,5 mln ton tłuszczu, tj. 98% ogólnej produkcji. Największym eksporterem wśród krajów Unii Europejskiej są Niemcy. W kraju tym 69% produkcji jest eksportowane poza granice Unii, a do niedawna Polska była największym odbiorcą mączki niemieckiej. W 1998 r. zaimportowaliśmy 23,5 tys. ton, z tego...