Filtry roślinne oczyszczające wodę
Ostatnio coraz częściej stosuje się filtry bagienne w środowisku miejskim, gdzie stają się integralną częścią założeń zieleni, która wraz z założeniami wodnymi wywiera korzystny wpływ na mikroklimat obecny w przestrzeni publicznej.
Pierwszymi sposobami oczyszczania wód były te naturalne. W połowie XIX w. utylizowano ścieki na tzw. polach irygacyjnych gdzie nawadniano rozległe tereny, a następnie wykorzystywano je w celach rolniczych. Wadą tej technologii było zapotrzebowanie na dużą przestrzeń. Z czasem zastąpiono ten sposób innymi, które wymagały mniejszego obszaru. W latach 60 tych przeprowadzono w instytucie Maxa Plancka w Krefeld badania nad zdolnościami roślin bagiennych pod kątem usuwania zanieczyszczeń. Efektem prac prowadzonych przez prof. Kathe Seidel było powstanie oczyszczalni hydrobotanicznych z zastosowaniem trzciny oraz oczeretu. Dalsze prace nad udoskonaleniem systemu oczyszczalni hydrobotanicznych prowadził prof. Reinhold Kickuth – gleboznawca z uniwersytetu w Kassel. Odkrył on, że bardzo istotną funkcję w oczyszczaniu spełnia gleba, a szczególnie jej zdolność do pochłaniania i trwałego zatrzymywania biogenów, poprzez niektóre zawarte w glebie minerały. Na uzyskany efekt oczyszczania ma znaczny wpływ powierzchnia tzw. błon bakteryjnych. Od lat 70. systemy naturalnego uzdatniania wody stosowano na całym świecie do oczyszczania ścieków przemysło...