Produkty ropopochodne stanowią mieszaninę związków, głównie węglowodorów, o zróżnicowanych właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych. Zanieczyszczenie gruntów produktami ropopochodnymi wpływa niekorzystnie na produkcję roślinną, a także stwarza zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Do szczególnie niebezpiecznych składników produktów naftowych należą związki aromatyczne, w tym głównie wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), oraz niektóre metabolity powstające w czasie rozkładu węglowodorów.
W 2009 r. zużycie ropy naftowej w Polsce wynosiło 21,5 mln ton1, co wiąże się z wysokim ryzykiem przedostania się do środowiska zarówno jej, jak i uzyskanych z niej produktów. Przyjmuje się, że średnio 0,1-0,25% zużywanej ropy migruje do środowiska gruntowego i wodnego w formie wycieków. Według danych GIOŚ2, w 2009 r. w Polsce ok. 27,5% zgłoszonych szkód powodujących zagrożenie środowiska było związanych z przemysłem naftowym. Ponadto aż 24% wszystkich gruntów ornych charakteryzuje się niskim i/lub średnim stopniem zanieczyszczenia WWA3.
Związki ropopochodne w środowisku mogą pochodzić z eksploatacji różnych obiektów4, m.in. kopalni ropy naftowej, rurociągów przemysłowych i transkontynentalnych, baz magazynowych i środków transportu produ...