Podkreślono, że Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności i to konsumenci odpowiadają za 60 proc. wyrzucanego jedzenia.
Nie jem, wyrzucam
Autorzy raportu “Nie Marnuj Jedzenia 2023” zaznaczyli, że jego celem jest zwrócenie uwagi na wciąż dużą skalę wyrzucania jedzenia oraz mobilizacja do zmiany dotychczasowych postaw.
Na potrzeby raportu Banki Żywności przeprowadziły badania na grupie 1000 osób. “Z analizy wynika, że w Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności, a 56 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa” – podkreślono.
“W tym roku ponad połowa ankietowanych (56 proc.) przyznała się do marnowania żywności w swoich domach. Jest to negatywny rekord w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności” – ocenili autorzy badania. Dodali, że najczęściej w koszach lądują pieczywo (52 proc.), owoce (38 proc.), warzywa (36 proc.) oraz wędliny (32 proc.).
“Marnowanie żywności to problem, który ma ogromne konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki” – podkreśliła cytowana w raporcie prezes Federacji Polskich Banków Żywności, Beata Ciepła.
Czy widać światełko w tunelu?
Banki Żywności zwróciły uwagę, że mimo skali marnotrawstwa, widać pewne pozytywne zmiany w postawach konsumenckich. “Zmianie uległa częstotliwość marnowania żywności. W porównaniu z poprzednimi badaniami zdecydowanie wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności parę razy w tygodniu (6 proc.) oraz parę razy w miesiącu (24 proc.)” – poinformowano.
Dodano, że sygnałem alarmowym dla Polaków okazał się również skok cen żywności, spowodowany wysoką inflacją. “Aż 76 proc. przyznało, że ograniczyło marnowanie żywności z uwagi na rosnące koszty życia. Najczęstszą decyzją jest rezygnacja z wybranych produktów, które są za drogie (61 proc.). Jedna na trzy osoby badane potwierdziła, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub przygotowuje dania z mniejszej liczby składników (33 proc.).” – podano w raporcie. Zauważono, że jednocześnie 18 proc. respondentów przyznało, że rezygnuje z wybranych posiłków.
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek.
Komentarze (0)