Reklama

AD1A odpady budowlane [08.01-14.01.2025]

W pracy... piją wodę. Kim są wrocławscy "hydro-sommelierzy"?

W pracy... piją wodę. Kim są wrocławscy
JSK
10.01.2025, o godz. 13:22
czas czytania: około 2 minut
0

Ma nie mieć zapachu i smaku, a tym bardziej koloru. Nad jej jakością czuwa codziennie nie tylko zespół specjalistów, ale również analityków sensorycznych. To oni sprawdzają, jak smakuje wrocławska kranówka, którą potem piją wrocławianie. Kim są "sommelierzy od wody"?

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B Sprawozdania roczne BDO [08.01-18.02.25]

Wrocław czerpie wodę pitną z rzeki Oławy. Proces jej uzdatniania odbywa się m.in. w Zakładzie Produkcji Wody Mokry Dwór, położonym pod miastem. Każdego ranka zespół analityków sensorycznych sprawdza jakość wody pod kątem smaku i zapachu, co przypomina pracę sommelierów wina.

Rygorystyczne testy jakości

Zanim woda trafi do wrocławskich kranów, przechodzi liczne, rygorystyczne testy. Część z nich jest powtarzana nawet kilka razy dziennie. Pracownicy laboratorium w Mokrym Dworze rozpoczynają dzień o 6:00 rano, badając pierwsze próbki wody, które pochodzą zarówno z miejskich ujęć, jak i bezpośrednio z rzeki.

Pierwszym etapem jest analiza mikrobiologiczna, gdzie sprawdzana jest obecność bakterii, takich jak E. coli. Po przejściu tych testów woda trafia do dalszych badań w pracowniach fizyko-chemicznych.

Co jest badane w laboratorium?

Barwa, przewodność i mętność: Te parametry są analizowane codziennie.
Zawartość substancji chemicznych: Badane są m.in. chlor, tlen rozpuszczony, metale ciężkie oraz pH.
Skład mineralny: Twardość wody jest określana na podstawie zawartości pierwiastków, takich jak wapń i magnez.
Mikroplastik: Sprawdzana jest także obecność mikroplastiku, który może być szkodliwy dla zdrowia.

Jak tłumaczy Magdalena Grześkowiak, koordynatorka zespołu Pracowni Fizyko-Chemicznej, analiza obejmuje także węgiel organiczny i aniony, takie jak chlorki, siarczany i fluorki.

Testy sensoryczne – smak i zapach wody

Codziennie rano wybrani pracownicy MPWiK testują smak i zapach wrocławskiej wody kranowej. Próbki są podawane w specjalnych kieliszkach o temperaturze około 23 stopni. Każdą serię analiz przeprowadza trzech analityków, a każdy z nich testuje maksymalnie 10 próbek, aby utrzymać wysoką czułość sensoryczną.

Osoby z bólem głowy, katarem czy innymi dolegliwościami są wyłączone z testowania. Co dwa lata przechodzą one zewnętrzne testy sensoryczne, które kwalifikują je do dalszej pracy.

Technik Krystyna Przyszlak, członkini zespołu analityków sensorycznych, podkreśla:
– Woda nie powinna mieć zapachu ani smaku. Pracuję tu od prawie 40 lat i nigdy nie zgłaszałam zastrzeżeń w tym zakresie.

Znaczenie naczyń i kultura picia wody

Testerzy piją wodę z rekomendowanych kieliszków, co wpływa na jej odbiór. W ekskluzywnych restauracjach hydro-sommelierzy doradzają klientom, w jakim naczyniu i w jakiej temperaturze powinna być podana woda, by podkreślić jej smakowe walory. Woda z kranu to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale także zdrowie i dobre samopoczucie. 

Udostępnij ten artykuł:

Reklama

AD2 ZM Zieleń na terenach zabytkowych [08.01-31.01.25]

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.
Reklama

AD2 ZM Zieleń na terenach zabytkowych [08.01-31.01.25]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Aktualności
css.php
Copyright © 2025