W Europie rynek ekologiczny jest szczególnie silny w Niemczech, gdzie ilość firm pracujących w tym sektorze (handel, przetwórstwo) wzrosła w 2006 roku o 8,8% do 23978. Wartość sprzedaży produktów ekologicznych zachodniego sąsiada w 2006 roku wzrosła o 18% do 4,6 mld Euro. W Niemczech działa federalny program wsparcia rolnictwa ekologicznego o budżecie 16 mln Euro, który będzie przedłużony do 2015 roku – 5 lat dłużej niż pierwotnie planowano. Z nowych państw UE liderami są Polska, Węgry i Słowacja. W Polsce w 2006 roku ilość gospodarstw ekologicznych w 2006 roku wzrosła o 28% do 9188, a ilość zakładów przerabiających tę żywność wzrosła do 156. Węgry i Słowacja eksportują 90% produkcji ekologicznej, a ta ostatnia głównie do Austrii, Niemiec, Włoch, Szwajcarii, Francji i Holandii.
źródło: ppr.pl
Komentarze (0)