Cabernet Savignon na wodzie z... oczyszczalni

Cabernet Savignon na wodzie z... oczyszczalni
Kalina Olejniczak
18.12.2017, o godz. 15:59
czas czytania: około 1 minuty
0

Producent wina z Meksyku używa do podlewania plantacji wody z recyklingu. Butelka czerwonego wina kosztuje nawet 200 dolarów.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Camillo Magoni, mieszkający w Meksyku winiarz włoskiego pochodzenia, używa oczyszczonej wody do uprawy winorośli. Woda z recyklingu dostarczana jest do jego plantacji w dolinie Guadalupe na południe od miasta Tijuana i zasila 800 bujnych roślin. Winogrona szczepu Cabernet Savignon po procesie fermentacji trafiają do butelek, a te w detalu osiągają cenę nawet 200 dolarów.

Dzięki wykorzystaniu wody recyklingowanej, więcej wody pitnej trafia do miast. To szczególnie istotne w rejonie, który zmaga się z niedoborami wody.

– Smak Cabernet Savignon jest zachowany, woda, której używamy jest krystalicznie czysta, mówi Camillo Magoni, który od 50 lat produkuje wino w rejonie Zatoki Meksykańskiej. Zaznacza, ze chce rozwijać projekt, obserwując czy przyłączą się do niego inni producenci. Dolina Guadalupe słynie z uprawy winorośli.

Wysokozaawansowane technologie odzyskiwania wody (“od toalety do kranu”) wykorzystywane są w wielu regionach, gdzie występuje jej deficyt. W Izraelu stosuje się ją do upraw rolnych, a w Singapurze i Australii do przemysłu i spożycia. Jednak w Ameryce Łacińskiej to pierwszy tego typu projekt, chociaż, jak przyznają specjaliści, mieszkańcy nielegalnie używają wody oczyszczanej samodzielnie.

Regulacja cen może zatrzymać recykling wody w Sydney

źródło: Reuters

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Woda i ścieki
css.php
Copyright © 2024