Restauracja Nova Przestrzeń w Chrzanowie, Pizzeria Enzo w Trzebini i Zajazd „Nawsie” w Bolęcinie to pierwsi partnerzy akcji „Lokal z dobrą wodą”. Celem przedsięwzięcia jest stworzenie sieci restauracji serwujących kranówkę.

Do akcji „Lokal z dobrą wodą” może przyłączyć się każda restauracja lub punkt gastronomiczny, do którego wodę dostarcza Rejonowe Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Chrzanowie (woj. małopolskie). Warunek jest jeden: klienci, którzy o to poproszą, mają dostać tam do swojego zamówienia za darmo dowolną ilość kranówki.

Woda najwyższej jakości 

– To kontynuacja promocji naszej dobrej wody. Mamy pewność, że jest to produkt najwyższej jakości, regularnie kontrolowany, chcemy przekonać też innych, że picie kranówki przynosi same korzyści: jest zdrowe, tanie i ma pozytywny aspekt ekologiczny, bo nie przyczyniamy się do zużywania kolejnych plastikowych opakowań – mówił Tadeusz Arkit, prezes RPWiK.

CCJ 300 x 250

W wielu krajach otrzymanie za darmo szklanki wody w restauracjach czy miejscach użytku publicznego jest standardem. Dlatego też coraz więcej polskich przedsiębiorstw wod-kan chce upowszechnić ten zwyczaj w naszym kraju.

Tu napijesz się kranówki

Partnerzy akcji chrzanowskich wodociągów otrzymują specjalny certyfikat oraz naklejkę na drzwi informującą, że właśnie tu napijemy się za darmo kranówki.

W zamian za przyłączenie się do przedsięwzięcia wodociągi zapewniają bezpłatne badania próbek wody z lokalu w akredytowanym laboratorium RPWiK.

Ale to niejedyny powód, dla którego pierwsze lokale zdecydowały się na swój udział w przedsięwzięciu. W podjęciu decyzji przeważył aspekt ekologiczny. Kranówka bowiem nie wymaga dodatkowej „obróbki”, czyli pakowania w plastik, transportu itp.

Chęć swojego udziału w akcji może zgłosić każdy lokal z terenu Chrzanowa, Trzebini i Libiąża, do którego wodę dostarcza RPWiK. W przyszłości wodociągi planują stworzenie specjalnej strony-mapy, na której znajdą się wszystkie miejsca z regionu serwujące kranówkę.

Kolędownik 2018 696px
UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj