Łuski kawy są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem. Jak poinformował ZUT na swoich stronach internetowych, o ich wykorzystanie do naukowców zwróciła się jedna ze szczecińskich palarni kawy. Zespół prof. Katarzyny Wilpiszewskiej z ZUT dodał do łusek kawy spoiwo (stearynę i/lub parafinę i/lub wosk sojowy i/lub wosk palmowy i/lub wosk pszczeli), a całość sprasował w podwyższonej temperaturze.
„Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków” – podała uczelnia.
Badania trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021 r. Oprócz prof. Katarzyny Wilpiszewskiej nad rozwiązaniem pracowała także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej.
Jak poinformowała uczelnia, Urząd Patentowy RP udzielił patentu na ten wynalazek. Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości jego komercjalizacji.
Komentarze (0)