Reklama

AD1A EGOE [27.03-27.04.24]

Ile wody jest w kilogramie mięsa? Wyniki zaskakują

Ile wody jest w kilogramie mięsa? Wyniki zaskakują
szp
18.02.2020, o godz. 12:21
czas czytania: około 1 minuty
4

Okazuje się, że na każdy kilogram mięsa kupionego w sklepach, kilkaset mililitrów stanowi woda.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B_ARBENA1_01.03.24-01.04.24

Z doświadczenia przeprowadzonego przez dziennikarkę wp.pl wynika, że woda może stanowić nawet 2/3 masy zakupionego mięsa.

Pompowanie wody do mięsa to zabieg, do którego niektóre zakłady mięsne używają specjalnych nastrzykiwarek. „Błyszczące” mięso zawierające wodę stanowi także wabik na klientów, którzy podświadomie uważają je za soczyste.

Niektórzy producenci wprost piszą, że woda stanowi drugi pod względem wagi składnik mięs. O tym, że jest jej za dużo świadczy fakt, że wycieka po otwarciu ze szczelnie owijającej je folii. Wody w mięsie bywa tak dużo, że na niewiele zdaje się nawet wstrzykiwanie jej razem z substancjami mającymi za zadanie wiązać wodę w mięsie.

Powód, dla którego producenci umieszczają w mięsie wodę jest więc bardzo prosty: chodzi o zysk. Na opakowaniu 450-gramowego kawałka polędwicy zakupionego przez dziennikarkę wp.pl, kosztującego 12,90 zł, producent napisał, że mięso stanowi 67 proc. składu. Resztę, czyli 33 proc., stanowią wypełniacze, dodatki do żywności i właśnie woda. Za 150 g „mięsa” klient płaci w tym przypadku 4,28 zł.

Źródło: wp.pl

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (4)


wewr

Komentarz #42746 dodany 2020-02-18 12:57:38

150 ml wody za 4 zł...to chyna najdrozsza mineralna na rynku litr wody wychodzi za ok 30 zł...i do tego trafia w powietrze podczas smażenia wiec czysto teoretycznie placimy za inchalacje lub saune


pimpek

Komentarz #42835 dodany 2020-02-18 23:19:01

Można ją odzyskiwać z mięsa i podlewać ogródki!


JustMe

Komentarz #161708 dodany 2021-08-05 22:06:50

Te cechy sprzedawców - złodziejstwo i pazerność - powinny wsadzić ich do mamra. Brudne strzykawki? Na pewno...wstrzykiwanie wody w różne kawałki mięs to przenoszenie zarazków, bakterii i wszystkiego co dana osoba/dany stół/podłoga ma ;--(


ByIchOs*ało

Komentarz #161709 dodany 2021-08-05 22:10:44

oficjalnie się przyznają do wstrzykiwania wody: Plumping, also referred to as “enhancing” or “injecting,” is the process by which some poultry companies inject raw chicken meat with saltwater, chicken stock, seaweed extract or some combination thereof. The practice is most commonly used for fresh chicken and is also used in frozen poultry products,[1] although other meats may also be plumped.[2] Poultry producers have injected chicken (and other meat) with saltwater solutions since the 1970s,[3] claiming it makes for tastier, juicier meat. According to Kenneth McMillin, Professor of Meat Science at the Louisiana State University Agricultural Center in Baton Rouge, processors use multiple-needle injectors or vacuum-tumblers, that force the sodium solution into the muscle.[3] Binding agents in the solution prevent the added salt and water from leaching out of the meat during transport, in grocery stores and during cooking.[3]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Woda i ścieki
css.php
Copyright © 2024