Jadalne opakowania w walce z zaśmiecaniem. Wynalazek polskich uczonych

Jadalne opakowania w walce z zaśmiecaniem. Wynalazek polskich uczonych
R.G./PAP
10.07.2023, o godz. 15:03
czas czytania: około 2 minut
0

Kwestię walki z zaśmiecaniem środowiska naturalnego zalicza się do najbardziej palących problemów współczesnej cywilizacji, a każdy sposób na to, by śmieci nie powstawały lub by były biodegradowalne, jest na wagę złota. W tym kontekście pomysł i patent, na to by wytłoki z oliwek były podstawą mieszanki do produkcji jadalnych opakowań i naczyń wart jest szczególnej uwagi.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Mowa tu o rozwiązaniu wynalezionym przez zespół badaczek z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej.

Jednorazowe opakowania i naczynia

Wynalazek opracowany przez zespół badaczek – dr inż. Joannę Grzelczyk, dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką i dr inż. Joannę Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej – nosi tytuł: “Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki”.

– Nasz wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego – wyjaśnia kierująca zespołem dr inż. Joanna Grzelczyk. – Wytłoki z oliwek otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 procent mieszanki. Miąższ z oliwek jest problematycznym surowcem do zagospodarowania, jednak jest produktem ubocznym o wysokich walorach odżywczych. Wytłoki charakteryzują się między innymi wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Zawierają też cenne kwasy omega, dlatego zostały wybrane na bazę do opakowań jadalnych – podkreśla dr inż. Joanna Grzelczyk.

Cenne produkty uboczne

W opinii badaczek nowa technologia to rozwiązanie kilku istotnych problemów. Jest tak dlatego, że na rynku dostępne są już jadalne opakowania jednorazowe, ale do ich produkcji stosuje się przede wszystkim surowce stanowiące pełnowartościową żywność, co nie wyczerpuje kwestii możliwych do wykorzystania produktów ubocznych, podczas gdy na świecie wiele krajów nadal zmaga się z głodem i niedożywieniem.

Biodegradacja w 30 dni  

Jak zauważają polskie uczone, wytworzone z wytłoków oliwek opakowania i naczynia mogą być konsumowane. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego i związków prozdrowotnych.

Kolejną zaletą nowej metody jest to, że w przypadku receptury opracowanej przez badaczki z Politechniki Łódzkiej, wykonane przy jej użyciu przedmioty ulegają biodegradacji maksymalnie w 30 dni.

Dodajmy też, że opakowania te mogą być stosowane do ciepłych i zimnych napojów, dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych.

Powyższe rozwiązanie zostało już zgłoszone do ochrony patentowej.

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Aktualności
css.php
Copyright © 2024