Jak informuje Amerykańska Federacja Środowiska Wodnego (Water Environmental Federation) – wirusem COVID-19 można zarazić się nie tylko drogą kropelkową, ale również poprzez kontakt z zakażoną żywnością i ekskrementami.
Procedury dezynfekcyjne i chlorowanie standardowo stosowane w oczyszczalniach ścieków wystarczą, aby wyeliminować wirusa. Istotne jest jednak monitorowanie wolnego chloru, aby upewnić się, że nie został on wyczerpany.
Kontakt z fekaliami zakażonymi koronawirusem może stanowić ryzyko dla pracowników przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych, choć jego skala nie jest jeszcze znana. Wcześniejsze badania nad trwałością innych koronawirusów i SARS w ściekach pokazały, że w przypadku braku dezynfekcji wirus może przetrwać w ściekach od kilku godzin do kilku dni. IGWP zaleca wzmocnienie procedur sanitarno-higienicznych przy pracach kanalizacyjnych i oczyszczaniu ścieków.
W przypadku bezpośredniego kontaktu ze ściekami należy dokładnie umyć wodą i mydłem części ciała narażone na kontakt z nieczystościami (szczególnie oczy i uszkodzenia skóry), a także zdezynfekować zanieczyszczone ubranie robocze 0,05 proc. roztworem chloru.
Dobre praktyki zalecane przez ekspertów:
- bariery fizyczne zapobiegające kontaktowi pracownika z rozpylonymi płynami,
- uszczelnianie miejsc zagrożenia (np. strefy mieszania, dozowania),
- wentylacja w celu usunięcia zanieczyszczonego powietrza z miejsca pracy,
- mycie rąk mydłem i wodą natychmiast po jakimkolwiek kontakcie z infrastrukturą ściekową, przed jedzeniem i piciem oraz przed i po skorzystaniu z toalety,
- unikanie dotykania twarzy, ust, oczu, nosa, uszkodzeń skóry podczas pracy na infrastrukturze ściekowej,
- zmiana ubrania roboczego przed posiłkiem,
- spożywanie posiłków wyłącznie w wyznaczonych do tego miejscach,
- niepalenie, nieżucie gumy podczas pracy,
- odpowiednie zabezpieczenie wszelkich uszkodzeń skóry,
- zmiana ubrania roboczego przed opuszczeniem miejsca pracy,
- szczepienia ochronne.
Komentarze (0)