Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje, że nie istnieje zagrożenie dla systemów wodociągowych jako formy rozprzestrzeniania koronawirusa.

Jak wynika z najnowszej publikacji WHO „Water, sanitation, hygiene and waste management for the COVID-19 virus” wcześniej obowiązujące wytyczne dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia i bezpieczeństwa systemów zaopatrzenia w wodę obejmują również obecną sytuację, która dotyczy koronawirusa.

Eksperci  tłumaczą, że nie ma potrzeby stosować dodatkowych środków np. dezynfekcji wody, która zapewnia szybką inaktywację wirusa COVID-19. Nie ma też dowodów na przeżycie wirusa COVID-19 w wodzie pitnej.

Tomasz Chróstny (UOKiK): w ponad połowie gmin była tylko jedna oferta na odbiór odpadów

Proces uzdatniania niszczy koronawirusy

WHO przypomina, że koronawirusy towarzyszą człowiekowi od wieków i odpowiadają za 10 – 20 proc. przeziębień i tzw. infekcji grypowych. Jak wynika z dostępnej literatury naukowej, koronawirusy mają niską odporność na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne, np. chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru, które są powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody.

Wirusy usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z flokulacją wspomaganą polielektrolitami i filtracją na filtrach piaskowych, piaskowo-antracytowych i/lub węglowych. Tego typu procesy stosują zakłady uzdatniania wody w Polsce, o czym informują w komunikatach przedstawionych na stronach internetowych.

Koronawirus a ścieki. Co zrobić, aby zminimalizować ryzyko?

Woda bezpieczna dla zdrowia

Przykładowo, ja informują Wodociągi Jaworzno, tego typu działania są stosowane na ujęciach wody pitnej należących do zakładu. W szczególności na jaworznickich ujęciach wykorzystywane są procesy dezynfekcji wody przy pomocy podchlorynu sodu, naświetlanie lampami UV oraz ozonowanie, które skutecznie eliminują tego typu wirusy. Dodatkowo Wodociągi Jaworzno informuję, iż zabezpieczyły dodatkowe ilości dezyfekantów na wszystkich obiektach.

Woda dostarczana mieszkańcom Jaworzna spełnia wszystkie wymagania jakościowe określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wymagania Dyrektywy Rady Unii Europejskiej dotyczącej jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi – jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, a w szczególności nie zawiera żadnych patogennych mikroorganizmów.

Podobną informację zamieściły na swoich stronach m.in. Wodociągi Miasta Krakowa. W zakładzie są stosowane w szczególności wysokosprawne procesy dezynfekcji wody (promieniowanie UV i elektrolitycznie generowany podchloryn sodu w Zakładzie Uzdatniania Wody Raba oraz dwutlenek chloru w ZUW Rudawa i ZUW Dłubnia).

Dodatkową barierą przeciwko koronawirusom jest utlenianie wstępne prowadzone w trzech zakładach – ozonowanie w ZUW Raba i oksydacja nadmanganianem sodu w ZUW Dłubnia i Rudawa. Również proces stosowany w ZUW Bielany składający się z filtracji powolnej i dezynfekcji elektrolitycznie generowanym podchlorynem sodu skutecznie eliminuje m.in. koronawirusy.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj