O tym, że zapchana kanalizacja to w święta duży kłopot przypomniał w specjalnym komunikacie Zakład Wodociągów i Kanalizacji (ZWiK) w Łodzi.
Co zrobić z tłuszczem po smażeniu?
Aby zapobiec takim sytuacjom, tłuszcze po smażeniu czy pieczeniu potraw powinno się zlewać do słoików, które następnie należy wyrzucać do pojemników na odpady zmieszane. Z kolei właściciele restauracji, punktów gastronomicznych i stołówek mają obowiązek przekazywania zużytego tłuszczu spożywczego specjalistycznym firmom, zajmującym się ich utylizacją.
Roboty “wytropią sprawcę”
Jak uprzedził Wika, dotarcie do sprawców zanieczyszczenia miejskiej kanalizacji tłuszczami jest łatwe. ZWiK dysponuje samojezdnymi robotami wyposażonymi w kamery. – Bardzo szybko odnajdą one pod ziemią przyłącze kanalizacyjne, z którego do miejskich kolektorów trafiły tłuszcze. Właściciel przyłącza może być obciążony kosztami czyszczenia miejskich kanałów – ostrzegł rzecznik Wodociągów.
Usuwają zatory specjalistycznym sprzętem
Łódzki ZWiK dysponuje specjalistycznymi pojazdami do czyszczenia kanałów i rozbijania powstających w nich zatorów. Miejskie kanały udrażnia się wodą pod wysokim ciśnieniem. W tym celu pod ziemię wprowadza się 150-metrowym wężem specjalną metalową dyszę, z której wypływa woda pod bardzo wysokim ciśnieniem. Do rozbijania zatorów stosuje się też specjalne łańcuchowe wyrzynarki i metalowe tarcze.
– Usuwamy zatory tylko w kanałach, które należą do sieci miejskiej. Koszty usuwania zatorów w instalacji kanalizacyjnej wewnątrz budynków ponoszą wyłącznie mieszkańcy – dodał Wika.
Komentarze (0)