Jak podaje portal Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, inicjatywę “Od sadu do stołu – Cydrowa innowacja SGGW” stworzyli członkowie Koła Naukowego Ogrodników – Sekcji Winoogrodników i Enologów. W jej realizacji uczestniczą studenci, doktoranci i pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywności.
Doświadczenie z pozytywnym wynikiem
Projekt rozpoczął się od oceny potencjału nietypowych jabłek czerwonomiąższowych, pochodzących z nowego klonu hodowlanego jabłoni JB, wyhodowanego w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie przez prof. Andrzeja Przybyłę. Jest to etap niezwykle ważny, ponieważ, jak tłumaczą przedstawiciele SGGW, podstawowym elementem w produkcji dobrej jakości cydru jest właściwy dobór odmiany jabłoni, uwzględniający poziom kwasów, cukrów i polifenoli. Szczególnie pożądane są odmiany charakteryzujące się wysoką zawartością garbników i kwasów, które nadają finalnemu produktowi odpowiednią barwę i goryczkę.
Ponieważ ocena wspomnianego wyżej klonu wypadła pozytywnie, przygotowano pierwszy nastaw. Aby dostosować proces fermentacji i leżakowania do specyfiki owoców pochodzących z tej odmiany, zaangażowani w projekt studenci musieli przeprowadzić szereg eksperymentów.
Cydr o szkarłatnej barwie
Ostatecznie przygotowany cydr, o bardzo nietypowym kolorze, został wysłany na leżakowanie. Jest to niezbędny krok w procesie tworzenia tego typu trunków.
– Nietypowy szkarłatno-karminowy kolor owoców klonu JB wzbudza dodatkowe zainteresowanie wśród koneserów cydru – podkreślają twórcy projektu.
Mają oni nadzieję, że ich wyrób zyska uznanie wśród miłośników cydru. Przypominają jednak, że celem projektu jest nie tylko stworzenie komercyjnego napoju, ale także promowanie rodzimej uczelni oraz unikalnej odmiany jabłoni rosnącej w Sadzie Doświadczalnym.
– Realizacja tego projektu umożliwiła nam wyprodukowanie cydru, który będzie ciekawym produktem promującym naszą uczelnię – mówią. – Jednocześnie, inicjatywa ta wpisuje się w rozwój dwóch kluczowych dyscyplin: technologii żywności i żywienia oraz rolnictwa i ogrodnictwa.
Opiekunami merytorycznymi projektu są dr hab. Edyta Lipińska z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Instytutu Nauk o Żywności oraz dr hab. Dawid Olewnicki z Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa Instytutu Nauk Ogrodniczych.
Komentarze (0)