Ełcka Jadłodzielnia jest miejscem, w którym każda osoba potrzebująca może najeść się do syta. Natomiast firmy i instytucje mające nadwyżkę niewykorzystanej żywności mogą pozostawić ją w bezpiecznych i higienicznych warunkach.
Obiekt funkcjonuje jako szafa zewnętrzna z dostępem dla wszystkich potrzebujących. W okresie letnim wyposażony jest również w lodówkę do przechowywania żywności. Do Jadłodzielni można przynieść produkty zapakowane w opakowaniach hermetycznych lub w pojemnikach, wyroby własne, np. ciasto, zupa szczelnie zapakowana. Regulamin zabrania jednak pozostawiania takich produktów jak surowe mięso, otwarte puszki i słoiki i oczywiście żywności z oznakami zepsucia.
Jadłodzielnia ma przeciwdziałać marnowaniu żywności. Szacuje się, że każdy z nas wyrzuca w ciągu roku około 52 kilogramów jedzenia. W Polsce marnuje się nawet 9 milionów ton żywności rocznie, a w całej Unii Europejskiej 88 milionów ton.
Podobne miejsca działają już w kilku miastach Polski, m.in. w Poznaniu, Szczecinie, Krakowie, Wrocławiu i Warszawie.
Innowierca
Komentarz #13720 dodany 2018-08-31 13:32:10
A co z podatkiem VAT? Kiedyś w Opolu padł piekarz, który rozdawał chleb biednym. Właśnie z powodu VAT