Bambus z Puszczykowa
Bambusy w świecie roślin zajmują szczególną pozycję. Należą do rodziny traw (Poaceae) i podrodziny bambusowych (Bambusoideae). Do podrodziny zalicza się blisko tysiąc gatunków, występujących w lasach tropikalnych i subtropikalnych Azji, Ameryki Południowej oraz Afryki.
W odróżnieniu od znanych nam traw, łodygi bambusów, czyli źdźbła, są zdrewniałe oraz podzielone na węzły i znajdujące się między nimi międzywęźla. Liczne gatunki dorastają do 20 m wysokości, a niektóre osiągają nawet ok. 40 m! Dzięki merystemom wstawowym, znajdującym się w sąsiedztwie węzłów, bambusy rosną bardzo szybko, bo jednocześnie w tylu miejscach, ile jest węzłów na źdźble. Młode źdźbła niektórych bambusów w Japonii mogą przyrastać do 1 metra w ciągu doby, w Niemczech (Ogród Botaniczny w Hamburgu) do 42 cm, a w Polsce ? w bardzo korzystnych warunkach ? do 25 cm. Na pędach głównych rozwijają się także źdźbła boczne. Bambusy są roślinami wieloletnimi, ale kwitną tylko jeden raz w ciągu swojego życia, po czym obumierają, podobnie jak agawa amerykańska. Na obszarach naturalnego występowania i w innych ciepłych krajach mają duże znaczenie gospodarcze, m.in. dostarczają pokarm dla ludzi i zwierząt oraz służą do budowy rusztowań. Jako ciekawostkę warto dodać, że najlepsze igły gramofonowe swego czasu wytwarzano właśnie z bambusa. W Europie Środkowej rośliny te traktowane są przede wszystkim jako warte rozpowszechnienia egzotyczne ozdobniki.