Słodka woda, wykorzystywana przez człowieka do picia, zaspokojenia potrzeb higienicznych, gospodarskich czy przemysłowych, stanowi ok. 1% światowych zasobów wodnych. Pozostała część to wody słone tworzące morza i oceany, woda w lodowcach lub para wodna w atmosferze.
Polska należy do obszarów z bardzo skromnymi zasobami wodnymi – na 1 mieszkańca przypada w naszym kraju 10 razy mniej wody niż w pozostałych rejonach świata, co stawia nas na 20 miejscu w Europie. Dorosły człowiek potrzebuje ponad dwóch litrów wody dziennie do spożycia. Jest ona niezbędna dla organizmu zawierającego ok. 80% wagowych wody i pełni w nim różne funkcje. Należą do nich: rozpuszczanie pokarmu oraz jego transport, wchłanianie pożywienia z jelit i odżywianie komórek, usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, udział w reakcjach biochemicznych, regulacja temperatury oraz zwilżanie błony śluzowej, stawów i gałki ocznej.
„Woda nie jest produktem handlowym takim jak każdy inny, ale raczej dziedziczonym dobrem, które musi być chronione, bronione i traktowane jako takie.”1
Woda jest niezbędna do życia, a ponieważ zasoby czystej wody są ograniczone, konieczne jest dbanie o jej jakość. Niezależnie od obowiązujących aktów prawnych, jakość wody, nawet w krajach rozwiniętych, często ulega gwałtownemu pogorszeniu wskutek nieprzewidywalnych awarii i skażeń. Nie tylko ...