Proces oczyszczania ścieków obejmuje zabiegi mechaniczne (np. cedzenie, sedymentację, flotację), biologiczne i chemiczne z możliwością usuwania tzw. substancji biogennych (fosforu i azotu). Coraz częściej stosuje się też zabiegi poprawy jakości ścieków oczyszczonych w celu ich ponownego wykorzystania. Rzeczywisty przebieg oczyszczania ścieków z przemysłu spożywczego jest jednak bardziej różnorodny, bo niektóre zabiegi chemiczne występują w różnych miejscach ciągu technologicznego, a z innych, np. biologicznych, w ogóle się rezygnuje2.
Koagulanty i flokulanty – różnorodność efektów
Intensyfikowanie procesów oczyszczania ścieków poprodukcyjnych powstających w zakładach spożywczych przy pomocy koagulantów i flokulantów rozpoczęto na szerszą skalę w latach 80. ubiegłego stulecia. Stosowanie koagulacji zanieczyszczeń metodą tzw. strącania bezpośredniego było początkowo sposobem szybkiej, prawie bezinwestycyjnej poprawy jakości ścieków, zwłaszcza dla słabo technicznie wyposażonych oczyszczalni.
Wraz ze wzrostem wymagań odnośnie ścieków oczyszczonych powstały kolejne koncepcje chemicznego wspomagania oczyszczania ścieków. Często wystarczające strącanie bezpośrednie uzupełniono połączeniem chemii i biologii, tworząc rozwiązanie znacznie bardziej efektywne niż każda z tych technologii stosowana oddzielnie. Obec...