Chemiczne zanieczyszczenia groźniejsze niż koronawirus

Dioksyny powoli, ale sukcesywnie kumulują się w organizmie, niekorzystnie wpływając na nasze zdrowie. Warto pamiętać, że można je znaleźć również w wodzie.

Kiedy piszemy ten artykuł, świat walczy z koronawirusem ? biologicznym zagrożeniem, którego skutki widoczne są każdego dnia. Jednak warto pamiętać, że codziennie wystawiamy się na działania czynników chemicznych, które przez długi czas oddziałują na ludzi i żywe organizmy, uwidaczniając swoje destrukcyjne działanie w ciągu kilku, kilkunastu lat. Jedynymi z takich czynników są dioksyny.

Oddziaływanie czynników chemicznych jest powolne i nie tak jednoznaczne jak w przypadku wspomnianego wirusa. Jednak procesy powodowane  związkami chemicznymi przyczyniają się śmierci wielu ludzi, co ma swoje odzwierciedlenie w statystykach. Do takich związków chemicznych zaliczamy dioksyny.

Dioksyny to grupa niepożądanych zanieczyszczeń prawie wyłącznie wytwarzanych przez człowieka. Związki te są na ogół trwałe w środowisku i odporne na metabolizm. Wykazują właściwości  hydrofobowe i lipofilowe, a zatem bioakumulują się w tkankach tłuszczowych zwierząt i ludzi. Jeszcze w ubiegłym stuleciu największe źródło dioksyn w środowisku  stanowiły procesy niewłaściwego spalania odpadów i spiekanie rudy żelaza.

...