Co może być w wodzie: cz. I: bisfenol A
Bisfenol A jest związkiem, który nawet przy niskim stężeniu może wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Przez wiele lat uważany był za substancję niestwarzającą zagrożenia. Jednak badania podjęte w kierunku jego szkodliwego oddziaływania na organizm ludzki i zwierzęcy potwierdziły dotychczasowe przepuszczenia na temat jego toksycznych właściwości. Jest on o tyle niebezpieczny, że ma możliwość migracji do ludzkiego organizmu z żywności, napojów lub kosmetyków.
Rozwój technologii i rosnące zapotrzebowanie na materiały wykonywane z tworzyw sztucznych mających szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, np. przemyśle spożywczym, kosmetycznym lub chemicznym, spowodowały wzrost zainteresowania związkami stosowanymi i powstającymi podczas produkcji tych opakowań. Jednym z tych związków jest bisfenol A (BPA) wykorzystywany do utwardzania wyrobów z tworzywa sztucznego. W warunkach podwyższonej temperatury bądź uszkodzenia opakowania produktu1 ma możliwość migracji do żywności, napojów butelkowanych lub kosmetyków.
BPA ? co to jest?
Bisfenol A (BPA, dian, 2,2-di(4?-hydroksyfenylo)propan, difenylopropan) jest organicznym związek chemicznym należącym do grupy fenoli o wzorze sumarycznym C15H16O2 i masie cząsteczkowej 228,28. Związek ten jako pierwszy otrzymał Aleksander Dianin w 1891 r. podczas reakcji syntezy acetonu i dwóch cząsteczek fenolu (rys. 1). Proces przeprowadza się przy n...