Czy kuchnie szkolne mogą być przyjazne dla klimatu?
Ochrona klimatu wymaga skoordynowanych działań w wielu obszarach. Najwięcej inicjatyw podejmowanych jest w obszarze budownictwa i transportu, które należą do najbardziej energochłonnych, a zatem odpowiadających za znaczną część emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Warto jednak pamiętać, że istotny wpływ na klimat mają także inne sfery ludzkiej działalności, np. produkcja, transport i przygotowanie żywności. O ile jednak zużycie paliwa w samochodzie czy gazu i energii elektrycznej w domu łatwo zmierzyć, o tyle ślad węglowy związany z żywieniem ludzi trudniej dostrzec i wyliczyć. Jest on związany z wieloma czynnikami, które są bezpośrednio lub pośrednio powiązane z produkcją artykułów żywnościowych, ich transportem i wykorzystaniem do przygotowania posiłków. Należą do nich wycinanie lasów tropikalnych, emisja metanu przez zwierzęta przeżuwające, stosowanie nawozów oraz zużycie energii w całym łańcuchu żywienia.
Pierwszym ogniwem tego łańcucha jest rolnictwo i hodowla (z wysokim zużyciem energii przez maszyny rolnicze i obiekty hodowlane), po których następuje przetwórstwo i transport. Ważnym elementem jest, wymagający dużo energii, łańcuch chłodniczy. Bez niego produkcja żywności nie byłaby możliwa. Także transport żywności jest energochłonny. Produkty żywnościowe transportowane są głównie ciężarówkami, te z innych kontynentów są przewożone statkami, a czasem także samolotami, które mają szczególnie negatywny wpływ na środowisko. Gdy żywność już dotrze do m...