Efektywna gospodarka obiegu zamkniętego

Jak efektywnie zagospodarować przemysłowe odpady czekoladowe, czyli materię organiczną, tak aby ostatecznie wykorzystać zawartą w nich energię przy wykorzystaniu dostępnych lokalnie technologii (BAT)?

We współpracy z gorzelnią rolniczą Stena Recycling opracowała i koordynuje proces zarządzania odpadami poprodukcyjnymi, w którym następuje obieg materii i energii, bez strat i uciążliwości dla środowiska. W trakcie procesu produkcji czekolady firma Barry Callebaut Manufacturing Polska wytwarza wysokoenergetyczny odpad, jakim jest odpad łomu czekoladowego. Powstaje on na różnych etapach wytwarzania czekolady, w zróżnicowanej formie (sypka, zestalona). Producent jest świadomy odpowiedzialności i zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju do swojej produkcji zakupuje energię z sieci elektroenergetycznej, wytworzoną w 100% z OZE.

Odpowiedzialni za odpady

Dzięki posiadanym zezwoleniom na zbieranie i transport odpadów przemysłowych Stena Recycling przekazuje, zgodnie z ustawą o odpadach, odpady z produkcji czekolady do instalacji ostatecznego przetwarzania, czyli do gorzelni rolniczej. Aby to było możliwe, dostarczany odpad musi posiadać certyfikat pochodzenia dla biomasy odpadowej. Firma jest zarejestrowana w systemie certyfikacji jako pierwszy punkt zbiórki biomasy odpadowej.

Gorzelnia rolnicza wykorzystuje odpad czekolady do przygotowania zac...