Hydroliza termiczna Cambi w gospodarce osadowej. Cz. I.
Osady stanowią wielofazowe, polidyspersyjne układy, w których ciecz osadowa stanowi fazę rozpraszającą, a cząstki ciał stałych i pęcherzyki gazów – fazę rozproszoną. Proporcje między tymi fazami decydują o uwodnieniu osadów. Jest to parametr określający zawartość wody w osadach. Nie wskazuje on jednak, ile wody można z nich usunąć. Dopiero znajomość zawartości poszczególnych rodzajów wody w osadach pozwala oszacować granicę, do której można je odwodnić. Granica ta zależy od zdolności do zatrzymywania wody związanej biologicznie, chemicznie lub fizycznie. Wodę zawartą w osadach ściekowych można podzielić na wolną i związaną, choć w literaturze spotyka się także inny podział1: na wodę wolną – niezwiązaną z cząsteczkami osadów, wodę koloidalną – wiązaną siłami napięcia powierzchniowego, wodę kapilarną (adhezyjną) – wiązaną siłami adhezji i kohezji oraz wodę biologicznie związaną.
Mechaniczne odwadnianie osadów pozwala usunąć jedynie wodę wolną. Usunięcie pozostałych jej rodzajów może odbyć się tylko poprzez stosowanie metod dezintegracyjnych, powodujących zniszczen...