Samorządy i firmy odpadowe stoją przed koniecznością dokonania szybkiego zwiększenia poziomów recyklingu. Najszybciej i najefektywniej można tego dokonać, poddając recyklingowi odpady bio. 

Jak zapewnia prof. Andrzej Jędrczak, ekspert Uniwersytetu Zielonogórskiego: – Odpady bio to ok. 30% wszystkich wytwarzanych odpadów. Poddanie ich recyklingowi to w praktyce jeden z warunków szybkiej poprawy poziomów recyklingu.

Kto skorzystał, kto skorzysta

Ustawa z 14 grudnia 2012 r. o odpadach (DzU z 2013 r. poz. 21) precyzuje, co kryje się pod pojęciem „bioodpadów” – to ulegające biodegradacji odpady:

  • ogrodowe i parkowe,
  • żywnościowe i kuchenne (wytwarzane przez gospodarstwa domowe, punkty gastronomiczne i zakłady, które zajmują się produkcją żywności oraz jej dystrybucją).

Pierwsza grupa, w zgodnej opinii ekspertów, doskonale nadaje się do recyklingu poprzez kompostowanie. Na tym polu większość polskich instalacji ma spore i pozytywne doświadczenia. 

Druga grupa to, zdaniem ekspertów, idealny surowiec dla biogazowni. Tu doświadczenia nie są tak powszechne. Tylko około dziesięciu polskich instalacji komunalnych ma przy tym dodatkowe doświadczenia w prowadzeniu biogazowni „dużej wielkości”. ...