Szerokim echem odbiła się w Polsce informacja o skali marnowania w naszym kraju żywności. Według danych podanych przez Greenpeace, wyrzucamy rocznie 9 mln ton żywności, czyli mniej więcej 225 kg na osobę. Nie są to nowe dane.

Problem marnowania żywności w skali całej Unii Europejskiej jest debatowany w Parlamencie Europejskim.

Doprecyzowanie definicji

Komisja Środowiska PE (ENVI) 11 kwietnia br. przegłosowała projekt sprawozdania w tej kwestii w kontekście efektywnego gospodarowania zasobami. Zwraca on uwagę na dotychczasowe niedociągnięcia w pracach Komisji Europejskiej oraz w państwach członkowskich w tej materii. Szacunkowe dane wskazują, że na każdym etapie produkcji i przetwarzania żywności dochodzi do jej marnotrawienia nawet na poziomie 50%. Powzięto konkluzję, iż prawodawstwa krajowe w tym zakresie powinny być zharmonizowane (np. w zakresie zniesienia podatku od darowizny jedzenia z krótkim terminem przydatności). Komisja do końca 2017 r. ma opracować definicje legalne takich terminów jak ?pierwotne straty produkcyjne? i ?odpady żywnościowe?. Zwrócono też uwagę na konieczność rozgraniczenia terminów ważności na: ?nie spożywać po? i ?najlepiej spożyć do?. Ponadto ma dojść do implementacji swego rodzaju hierarchii działań, które miałyby doprowadzić do ograniczenia marnotrawienia żywności.

Propozycje Komisji ENVI

Komisja ENVI, posiłkując się istniejącą już generalną...