Biologiczne nawożenie to zjawisko, w którym substancje zawierające żywe mikroorganizmy, po wprowadzeniu do nasion, roślin lub gleby opanowują strefę korzeniową roślin, czyli ryzosferę lub wewnętrzne tkanki roślinne, promując ich wzrost.

Mikroorganizmy mogą stymulować wzrost roślin poprzez wiązanie azotu atmosferycznego, rozpuszczanie fosforanów, wytwarzanie hormonów roślinnych i witamin, jak również stymulując rozwój symbiozy roślin z grzybami. Korzystnie oddziałujące mikroorganizmy wykorzystuje się praktycznie w uprawie roślin, ochronie lasu i środowiska.

Odżywianie roślin odgrywa kluczową rolę w dramatycznym wzroście zapotrzebowania na żywność. Zwiększenie produktywności roślin osiąga się głównie poprzez stosowanie komercyjnych środków nawożenia. Użycie nawozów azotowych może powodować prawie dziesięciokrotny wzrost plonu roślin, a fosforu ponad czterokrotny.

Wzrastające stosowanie nawozów i wysoki system produkcyjny powoduje również problemy środowiskowe, takie jak obniżanie jakości gleb, zanieczyszczenie powietrza, redukcję bioróżnorodności w środowisku i ograniczanie funkcjonowania ekosystemu.

Tanią i atrakcyjną możliwością nawożenia gleb jest wykorzystywanie ścieków i odpadów. Jednakże z takim typem nawożenia wiąże się problem wysokiej zawartości metali ciężkich, wpływających niekorzystnie, a nawet szkodliwie na wzrost roślin, konsumentów roślin, a także na mikroorganizmy glebowe i ryzosferowe. W świetle tyc...