Azot jest kluczowym makroelementem, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Choć występuje w powietrzu atmosferycznym w nieograniczonej ilości w stosunku do zapotrzebowania biosfery na ten składnik (78,09% objętości powietrza), to większość organizmów żywych nie jest zdolna do jego przyswajania…

Zdolność asymilacji N2 z powietrza atmosferycznego wykształciły w toku ewolucji jedynie niektóre mikroorganizmy wolnożyjące i symbiotyczne bakterie zasiedlające system korzeniowy roślin bobowatych. Narastający wraz ze zwiększającą się liczbą ludności na świecie niedobór azotu dla potrzeb produkcji rolniczej był motorem poszukiwania względnie taniej, masowej metody produkcji związków azotowych z azotu atmosferycznego. Przełomem w tym zakresie było opracowanie przez niemieckich chemików, Fritza Habera i Carla Boscha, przemysłowej produkcji amoniaku z wodoru i azotu. O doniosłości tego osiągnięcia dla ludzkości świadczy przyznanie Nagrody Nobla w dziedzinie chemii F. Haberowi w 1918 r. i C. Boschowi ...