Nie tylko tradycja, ale i innowacje
Biomasa stanowi najczęściej wykorzystywane odnawialne źródło energii nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Przewiduje się, że skala jej użycia będzie się stale zwiększać. Polska dysponuje ogromnym potencjałem, a biomasa może być pozyskiwana lokalnie oraz ze stosownych upraw i stosowana do wytwarzania energii dla gospodarstw domowych lub społeczności lokalnej. Grunty rolne w Polsce zajmują powierzchnię ok. 18 mln ha, z czego mniej niż połowa wystarcza do zaspokojenia potrzeb żywnościowych. Pozostałe grunty, przede wszystkim te najsłabsze, mogą być wykorzystane do produkcji roślin energetycznych. Szczególnie dobrze w tym zakresie rokuje topola, w starodawnej odmianie znana w Polsce od wieków.
W dobie szybkiego rozwoju technologicznego na rynku dostępnych jest wiele technologii produkcji energii z biomasy. Chodzi już nie tylko o produkcję energii cieplnej, lecz także o małe źródła do wytwarzania energii cieplnej i elektrycznej w skojarzeniu. Wygenerowana energia cieplna może być wykorzystana na cele centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej, zaś energia elektryczna na potrzeby własne gospodarstwa domowego lub sprzedawana do sieci. Rozwiązanie to zapewnia wysoką efektywność procesu i niskie zużycie paliwa, zatem oprócz przesłanek ekologicznych, istotne są względy ekonomiczne. W energetyce rozproszonej unikamy strat na przesyle energii, więc w przeciwieństwie do scentralizowanych źródeł energii dużej mocy jesteśmy w stanie wyprodukować i dostarczyć energię do...