Hodowla zwierząt jest działalnością znaną ludzkości od bardzo dawna i nie zawsze kojarzoną z negatywnym oddziaływaniem na środowisko. Radykalne zmiany nastąpiły dopiero wraz z upowszechnieniem dużych, przemysłowych ferm hodowlanych. Obiekty takie wprowadzają do środowiska znaczne ilości różnorodnych substancji, które mogą stanowić źródło zagrożeń dla ludzi i środowiska. Względy ochrony środowiska wymuszają więc podjęcie działań ograniczających negatywny wpływ ferm hodowlanych na środowisko także w zakresie wytwarzanych odpadów.
Świadomość zagrożeń ze strony ferm hodowlanych znalazła swoje odzwierciedlenie w odpowiednich przepisach i klasyfikacji tego typu obiektów.
Oczywiście, skala oddziaływania zależy od rodzaju i ilości hodowanych zwierząt. Jak porównać fermę, w której znajduje się 1 tys. tuczników z fermą hodującą np. 100 tys. kur lub 20 strusi (coraz popularniejszych w polskich hodowlach)? Porównanie takie jest możliwe dzięki wprowadzeniu tzw. współczynników przeliczeniowych sztuk zwierząt na duże jednostki przeliczeniowe inwentarza – DJP. I tak na przykład:
  • ogiery, klacze i wałachy – 1 sztuka to 1,2 DJP,
  • krowy – 1 sztuka to 1 DJP,
  • tuczniki – 1 sztuka to 0,25 DJP,
  • norki, tchórze – 1 sztuka to 0,025 DJP,
  • kury, kaczki – 1 sztuka to 0,004 DJP,
  • króliki – 1 sztuka to 0,007 DJP,
  • inne zwierzęta o łącznej masie 500 kg z wyłączeniem ryb – 1 sztuka to 1 DJP.

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?