Ograniczenie uciążliwości zapachowej
kompostownie są źródłem zanieczyszczenia atmosfery pyłami i gazami, które powstają w procesach fermentacji, gnicia oraz wskutek działalności mikro-organizmów. Skład chemiczny gazów pochodzących z kompostowni, a co za tym idzie poziom ich uciążliwości zapachowej, są związane z fazą procesu kompostowania.
W zintegrowanych systemach zagospodarowania odpadów na etapie obróbki mechanicznej następuje rozdział strumienia odpadów na frakcję wysokokaloryczną, przekazywaną do termicznej obróbki bądź energetycznego wykorzystania, oraz frakcję niskokaloryczną, która ze względu na wysoką zawartość substancji orrganicznych poddawana jest przetwarzaniu biologicznemu. W zależności od celów obróbki, wyróżnia się takie typy instalacji, jak: składowiska kompostujące, instalacje odpadów częściowo zamkniętych lub w pełni hermetyzowanych, instalacje przygotowujące odpady do unieszkodliwiania metodami termicznymi, instalacje z obróbką odpadów w celu otrzymania paliwa zastępczego lub z wydzieleniem frakcji do powtórnego wykorzystania. Zapachowa uciążliwość wspomnianych linii technologicznych jest spowodowana przede wszystkim obecnością związków azotu i siarki. Istotną rolę odgrywają organiczne związku tlenu i węgla. Stężenia najbardziej uciążliwych odorantów zależą od ulegającej biodegradacji frakcji organicznej oraz warunków tych procesów.
Dwuetapowe oczyszczenie
Ważnym aspektem podczas budowy tego typu zakładów jest popraw...