Współcześnie duży nacisk kładziony jest na partycypację społeczną, a przede wszystkim na pogłębianie świadomości ekologicznej odwiedzających. W ogrodach botanicznych coraz częściej pojawiają się więc uprawy roślin jadalnych ? hodowla przestała być elementem codzienności większości ludzi zamieszkujących miasta i bywa równie egzotyczna co niektóre kolekcje roślin. Rola ogrodów i interakcja ze zwiedzającymi nie ograniczają się więc już do opisywania gatunków za pomocą tabliczek z ich nazwami, co można zaobserwować w wielu jednostkach na terenie Europy.

Uprawy na widoku

W mediolańskiej dzielnicy Brera, położonej na północ od placu katedralnego, znajduje się niewielki ogród botaniczny, 
do którego wejść można przez Pinakotekę. To historyczne założenie z 1775 r., ufundowane przez Marię Teresę Habsburg na miejscu dawnego ogrodu jezuickiego. Całość kompleksu uniwersyteckiego dopełniały ówcześnie instytuty naukowe, obserwatorium astronomiczne oraz biblioteka. Ogród do dziś zachował ustalony na początku podział na trzy części oddzielone od siebie dwoma eliptycznymi zbiornikami wodnymi, które wpływają na poprawę mikroklimatu w upalne dni. Dwie z kwater zajmują regularne rabaty, a trzecia to arboretum ze starodrzewem. Rosną tu wiekowe okazy z rodziny orzechowatych, takie jak orzech japoński (Juglans allardiana) czy popularny w mediolańskich nasadzeniach przyulicznych ? wiązowiec południowy (Celtis australis). Poza typowymi dla o...