Opracowanie i wdrożenie planu bezpieczeństwa wody w Słupsku
W założeniu plan bezpieczeństwa wody (PBW) bazuje na działaniach prewencyjnych, polegających na identyfikacji i ocenie poziomu zagrożeń oraz na zarządzaniu nimi w całym systemie zbiorowego zaopatrzenia w wodę, tj. od terenu zlewni ujęć wody do konsumenta. Rozpoznane zagrożenia są uszeregowane pod względem ich potencjalnego wpływu na zdrowie ludzi. Jeżeli z powodu ograniczonych zasobów nie jesteśmy w stanie wyeliminować wszystkich zagrożeń, to w miarę upływu czasu powinny być one wykluczane stopniowo i systematycznie. Podejście oparte na PBW wprowadza proces walidacji i weryfikacji skuteczności systemów kontroli zarządzania w celu zapewnienia pożądanej jakości oraz bezpieczeństwa wody do picia.
PBW w słupskich wodociągach
Celem planu jest ciągłe zapewnienie bezpieczeństwa oraz akceptowalności dostaw wody przy zastosowaniu metody oceny i zarządzania ryzykiem w całym zakresie zaopatrzenia w wodę (od ujęcia do konsumenta), dzięki czemu istnieje możliwość kreowania rzeczywistości na obszarach poza kompetencjami przedsiębiorstwa wodociągowego (np. teren zlewni i instalacje wewnętrzne). Opracowany i wdrożony plan bezpieczeństwa pomaga podejmować bardziej świadome decyzje, które umożliwiają minimalizowanie ewentualnego ryzyka.
Opracowanie i wdrożenie planu bezpieczeństwa wody przebiega w 11 etapach, począwszy od powołania zespołu
ds. PBW, przez opis systemu, identyfikację zagrożeń i zdarzeń potencjalnie niebezpiecznych...