Orzech czarny
Orzech czarny (Juglans nigra) należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae), chociaż owocem jego nie jest orzech, jak powszechnie się go nazywa. Jest nim nibypestkowiec, czyli owoc rzekomy, w powstaniu którego oprócz owocni bierze udział także okwiat, przysadka i podkwiatki. Zewnętrzna, niedojrzała okrywa jest soczysta i na wierzchu zielona, mocno aromatyczna i silnie plamiąca, jesienią brązowoczarna. Wewnętrzna część owocu (skorupa) jest gęsto rzeźbiona, bardzo twarda i trudna do rozłupania, złożona z dwóch połówek. Wewnątrz nich znajduje się tzw. jądro, które bywa zjadane, aczkolwiek jest niesmaczne, dojrzewa od września do października. Zaś u odmian podobnego orzecha włoskiego (Juglans regia), pod pękającą po dojrzeniu skorupą znajduje się jądro smaczne. Orzech włoski jest u nas traktowany jako drzewo owocowe, a orzech czarny tylko jako ozdobne drzewo parkowe.