Tematem niniejszego opracowania są mechanizmy powstawania lub wydzielania składników zanieczyszczeń ze ścieków, skratek i osadów. Artykuł jest kontynuacją analizy zagadnień poruszanych w poprzednim wydaniu miesięcznika.
Według M. Michałkiewicza1, największą różnorodnością i ilością gatunków drobnoustrojów stanowiących fazę mikrobiologiczną bioaerozoli charakteryzowały się miejsca zlokalizowane przy komorach napowietrzania. Szczegółowe badania diagnostyczne mikroorganizmów występujących w powietrzu atmosferycznym wskazywały2, że w badanych oczyszczalniach ścieków Płaszów, Kujawy, w Kalwarii Zebrzydowskiej i Proszowicach-Sieniawie stwierdzono w powietrzu występowanie naturalnej mikroflory saprofitycznej, pochodzącej z fermentujących ścieków. Mieszanie ścieków w komorach oczyszczania ścieków (napowietrzania), pękanie banieczek gazowych na powierzchni ścieków sprzyja wyrzucaniu mikroorganizmów do powietrza i porywanie ich prądami powietrza, które następnie stanowią fazę mikrobiologiczną bioaerozoli. Nie bez znaczenia będzie porównanie wielkości cząstek stanowiących składniki rozproszone (faza stała) aerozoli oraz rozmiary bakterii i wirusów, które potencjalnie mogą być składnikami fazy stałej bioaerozoli. I tak rozmiary3 cząstek rozproszonychw aerozolach zawierają się w przedziale od 1 nm d...