Panujące obecnie trendy nawołują do oszczędniejszego postępowania w kontekście wykorzystywania energii przez zwykłych konsumentów, ale także urzędy czy przedsiębiorstwa. Sposobów, aby tego dokonać, jest mnóstwo. Nie wszystkie przynoszą natychmiastowe profity. Nie wszystkie będą wydawać się również bardzo pomocne. Składając jednak wszystkie w całość, jesteśmy w stanie zaoszczędzić realne ilości energii ? zauważalne tak dla środowiska, jak i dla objętości naszego portfela.

Rozważania warto zacząć od pomieszczenia, w którym dochodzi do największej konsumpcji energii ? kuchni. Jest to miejsce, w którym rozsądne działania pozwalają na zaoszczędzenie znacznych ilości energii, zarówno elektrycznej, jak i cieplnej. To właśnie tutaj występuje dużo urządzeń, które wymagają sporych nakładów energetycznych: lodówka, zamrażarka, zmywarka, piekarnik, często też pralka i podgrzewacz wody.

Pożeracze energii pod kontrolą

W przypadku chłodziarki oraz zamrażarki istotne jest, aby pracowały one w odpowiednim zakresie temperatur. Nawet niewielka zmiana tego parametru na wyższą może przynieść wymierne korzyści, nie doprowadzając jednocześnie do pogorszenia stanu produktów spożywczych. Najczęściej spotykane przedziały temperatury, na jakie można natrafić w literaturze, to od 4°C do 6°C dla chłodziarki (lodówki) oraz od -15°C do -18°C dla zamrażarki. Zakłada się, iż zmiana temperatury pracy wymienionych urządzeń na niższą o wartoś...