Przydomowe kotłownie na słomę
W energetyce jako biomasę traktuje się wszystkie rodzaje substancji organicznych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, nadające się do spalania. Wyróżnikiem jest możliwość zaliczenia konkretnego biopaliwa do tzw. zielonej energii o zerowej emisji dwutlenku węgla.
Biopaliwa stałe, takie jak drewno i odpady drzewne, słoma (zbożowa, z roślin oleistych lub roślin strączkowych), ziarno, makulatura, mogą być zużywane w procesach bezpośredniego spalania, gazyfikacji, współspalania oraz pirolizy.
Ilość słomy możliwej do wykorzystania energetycznego jest różnicą pomiędzy wielkością jej produkcji a zapotrzebowaniem na ściółkę, pasze i przyoranie. Potencjał słomy możliwej do uzyskania w rolnictwie jest zmienny i związany z wahaniami zbiorów zbóż, które dochodzą do ±30% w odniesieniu do wartości przeciętnej w danych warunkach glebowych.
Zasoby energetyczne słomy
Istotnym elementem w analizie możliwości zastosowania paliwa ekologicznego jest wielkość jego zasobów. W Polsce udział zasiewów zbóż stanowi blisko 60% całkowitej powierzchni użytków rolnych podlegających zasiewom. Na rys. 1 przedstawiono zmiany powierzchni zasiewów zbóż w latach 1995-2005, a na rys. 2 zestawiono zmiany uzysku słomy w latach 1995-2005.
...
...