Zarządy zakładów przetwórstwa spożywczego znajdujących się w aglomeracjach miejskich, w których istnieją rozbudowane systemy przyjmowania i oczyszczania ścieków, zakładają możliwość bezproblemowego podłączenia się do sieci kanalizacji komunalnej celem odprowadzenia ścieków produkcyjnych. Problem współpracy z lokalnym zakładem komunalnym rozpoczyna się z chwilą wystąpienia przedsiębiorstwa z zapytaniem o warunki przyłączenia oraz parametry, jakim mają odpowiadać odprowadzane ścieki.

Często już na tym etapie okazuje się, że stężenia zanieczyszczeń zawarte w ściekach zakładowych są wielokrotnie wyższe aniżeli te, na jakie zgadza się właściciel systemu kanalizacyjnego i oczyszczalni. Zakłady spożywcze zobowiązane są zazwyczaj do usunięcia ze ścieków ok. 80% ładunku zanieczyszczeń w ramach poszczególnych wskaźników, zanim osiągną one parametry określone w umowie zawieranej z zakładem komunalnym. Nierzadko w takich sytuacjach rodzą się pytania: dlaczego oczyszczalnia miejska nie może przyjąć i oczyścić wyższych stężeń zanieczyszczeń, które zakład z dużym wysiłkiem finansowym i technicznym musi podczyścić we własnym zakresie? Dlaczego zakłady komunalne nie radzą sobie z tą grupą ścieków, skoro wiadomo, że charakteryzują się one wysoką podatnością na oczyszczanie?

Pełna władza zakładu
Sprawę odprowadzania ścieków do kanalizacji regulują przepisy prawne, m.in. Rozporządzenie Ministra Budownictwa z 14 lipca 2006 r. w sprawie sposobu realizacji obo...