Sezon na letnie ogródki
Wakacyjna gastronomia w miastach próbuje zwabić gości na kawę czy obiad nie tylko jakością usług kulinarnych, ale coraz częściej także estetyką swoich letnich ogródków.
Nawet w środku wybetonowanego miasta (a może przede wszystkim właśnie tam), właściciele ogródków gastronomicznych zachęcają do wejścia i skorzystania z oferty kulinarnej pięknymi kwiatami, zielenią i innymi atrakcyjnymi dodatkami, np. elementami małej architektury ? gustownym ogrodzeniem lub donicami ze starannie dobraną roślinnością. Kolorowe i estetyczne kwietne propozycje dla klientów oferowane przez właścicieli ogródków pozwalają w środku miasta, na głównym deptaku czy przy reprezentacyjnej ulicy, spokojnie i przyjemnie zjeść smaczny obiad lub napić się kawy, mimo bliskiej obecności ruchu samochodowego i pieszego. Dotyczy to przede wszystkim miejscowości turystycznych, w których gastronomia, szczególnie latem, jest jednym z ważniejszych elementów lokalnego biznesu. W rezultacie ogródki mnożą się jak grzyby po deszczu, jednak ? aby nie były to muchomory ? samorządy we współpracy z samymi gastronomikami czuwają nad wyglądem takich obiektów.
Współczesna technika daje olbrzymi zasób najróżniejszych rozwiązań, z których gastronomia w przestrzeni miejskiej może skorzystać. Przenośna zieleń, mała architektura, olbrzymi wybór różnych rodzajów ogrodzeń ? to tylko niektóre z nich. Jednocześnie samorządy coraz chętniej, częściej i energiczniej dbają, aby standardy estetyczne dla takic...