Koagulacja jest procesem zwiększającym tendencję małych cząstek zawieszonych i rozpuszczonych w wodzie do łączenia się w większe aglomeraty. W praktyce to złożony proces obejmujący wiele typów reakcji chemicznych i fizycznych.
Układają się one w trzy zasadnicze, następujące po sobie etapy: hydrolizę koagulantu, destabilizację układu oraz wzajemne zderzenia cząstek prowadzące do ich aglomeracji. Dwa pierwsze zachodzą już w momencie dozowania koagulantu do wody i w trakcie procesu szybkiego mieszania. Trzeci rozciąga się w czasie obejmując etap flokulacji uzdatnianej wody. Zwiększenie ciężaru pojedynczych cząstek poprzez ich łączenie polepsza warunki sedymentacji, a co za tym idzie usuwania z oczyszczanego układu. Jest to niezbędny komponent procesu uzdatniania, w wyniku którego usuwamy z wody zawarte w niej zanieczyszczenia nieorganiczne, ale także wirusy, bakterie i organizmy patogenne. Innym bardzo ważnym powodem stosowania koagulacji jest usuwanie naturalnej materii organicznej w celu ograniczenia tworzenia się ubocznych produktów dezynfekcji wody w dalszych etapach jej uzdatniania. Jednakże próba usunięcia zawartych w wodzie zanieczyszczeń pierwotnych może i zwykle powoduje wprowadzenie do ośrodka zanieczyszczeń wtórnych, które w niektórych sytuacjach mogą stanowić większe zagrożenie niż usuwane substancje. Dla procesu koagulacji, prowadzonego przy wykorzystaniu preparatów glinowych, typowym zan...