Właściwości i wpływ kompostu na gleby i rośliny
W ostatnich dziesięcioleciach w państwach uprzemysłowionych stopniowo zmniejsza się głęboko zakorzeniona nieufność i uprzedzenie do kompostowania, kompostu i naturalnych nawozów, postrzeganych jako wyraz zacofania w rolnictwie.
Od lat 30. minionego stulecia prowadzi się coraz bardziej zaawansowane badania praktycznego zastosowania kompostu. Szczególnie w rolnictwie ekologicznym ostatnich kilkunastu lat ceni się korzystny wpływ kompostu na glebę i roślinność.
To, że rośliny nawożone kompostem lepiej rosną i przynoszą większe plony, dzisiaj nikogo już chyba nie dziwi, ale to, że spryskiwane kompostem („kompot kompostowy”) kultury są zdrowsze niż te traktowane intensywną chemią i manipulowane genetycznie, wciąż jeszcze budzi niedowierzanie. Tymczasem kompost jest nawozem „żywym”, bogatym w mikroorganizmy, które po kontakcie z powierzchnią spryskiwanych roślin i gleby tworzą chroniące je kolonie w postaci cieniutkiej, koegzystującej błony organicznej. Ta żywa błona jest najlepszą zaporą dla agresywnych zarazków i wirusów ze świata zewnętrznego, a jednocześnie stymuluje system immunologiczny spryskanych roślin.
Właściwości i jakość substancji organicznych kompostu
W procesie kompostowania substancje organiczne rozkładane są w warunkach tlenowych przez mikroorganizmy na CO2 i H2O oraz produkty pośrednie. Te ostatnie są dalej przetwarzane przez inne grupy mikroorganizmów, przez co zmienia się stosunek węgla do azotu ...
Od lat 30. minionego stulecia prowadzi się coraz bardziej zaawansowane badania praktycznego zastosowania kompostu. Szczególnie w rolnictwie ekologicznym ostatnich kilkunastu lat ceni się korzystny wpływ kompostu na glebę i roślinność.
To, że rośliny nawożone kompostem lepiej rosną i przynoszą większe plony, dzisiaj nikogo już chyba nie dziwi, ale to, że spryskiwane kompostem („kompot kompostowy”) kultury są zdrowsze niż te traktowane intensywną chemią i manipulowane genetycznie, wciąż jeszcze budzi niedowierzanie. Tymczasem kompost jest nawozem „żywym”, bogatym w mikroorganizmy, które po kontakcie z powierzchnią spryskiwanych roślin i gleby tworzą chroniące je kolonie w postaci cieniutkiej, koegzystującej błony organicznej. Ta żywa błona jest najlepszą zaporą dla agresywnych zarazków i wirusów ze świata zewnętrznego, a jednocześnie stymuluje system immunologiczny spryskanych roślin.
Właściwości i jakość substancji organicznych kompostu
W procesie kompostowania substancje organiczne rozkładane są w warunkach tlenowych przez mikroorganizmy na CO2 i H2O oraz produkty pośrednie. Te ostatnie są dalej przetwarzane przez inne grupy mikroorganizmów, przez co zmienia się stosunek węgla do azotu ...