Oszacowano, że co roku w krajach UE produkowanych jest ok. 60 mln ton odpadów, które mogą być poddane kompostowaniu. Z tych 60 mln ton – Francja produkuje 24%, Niemcy, Włochy i Wielka Brytania po 15%, Hiszpania 11%, Austria 4%, Belgia, Grecja i Holandia po 3%, Norwegia i Portugalia po 2%, natomiast Dania, Finlandia i Irlandia po ok. 1%1. Najlepszym sposobem utylizacji tego typu odpadów jest kompostowanie, preferowane w wielu krajach europejskich.

Systemy kompostowania odpadów w poszczególnych krajach są różne. Od bardzo prostych metod, opartych na kompostowaniu w pryzmach (polegają jedynie na mieszaniu i dotlenianie materiałów), do bardzo złożonych układów, składających się z komputerowo kontrolowanych, zmechanizowanych tuneli z rozwiniętym systemem usuwania odorów i minimalizowania innych uciążliwości związanych z procesem2.
Najprostszym sposobem poprawienia właściwości gleb na niewielkich obszarach (ogródki działkowe, osiedla domków jednorodzinnych itp.), jest zastosowanie wyprodukowanego we własnym zakresie kompostu z odpadów kuchennych i resztek roślinnych z pielęgnacji drzew i krzewów. Jednakże, jak wskazują badania kompostów otrzymanych metodami przemysłowymi, mogą one zawierać zanieczyszczenia zarówno nieorganiczne (metale ciężkie), jak też organiczne (pestycydy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, polichlorowane bifenyle itd.). Ważne jest więc uzyskanie informacji o stopniu zanieczyszczenia kompostów otrzym...