Wykorzystanie masy pofermentacyjnej: krok po kroku
W świetle aktualnych przepisów masę pofermentacyjną możemy uznać za produkt podlegający obrotowi handlowemu, np. jako nawóz.
Masa pofermentacyjna z biogazowni była do niedawna jednoznacznie klasyfikowana jako odpad, a jej rolnicze wykorzystanie następwało w oparciu o wytyczne sprecyzowane w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z 5 kwietnia 2011 r. w sprawie odzysku R10 (DzU z 2011 r. nr 86, poz. 476). Nowelizacja Ustawy o odpadach (DzU z 2013 r. poz. 21) w art. 2 pkt 6c określa, co następuje: Przepisów ustawy nie stosuje się do [?] innych, nie będących niebezpiecznymi, naturalnych substancji pochodzących z produkcji rolniczej lub leśnej wykorzystywanej w rolnictwie, leśnictwie lub do produkcji energii z takiej biomasy za pomocą procesów lub metod, które nie są szkodliwe dla środowiska ani nie stanowią zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi.
Ważna jest też definicja odpadu: każda substancja lub przedmiot, których posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć lub do których pozbycia się jest obowiązany. W świetle tych dwu zapisów możemy uznać, że poferment powstający w biogazowni, która zamierza go sprzedawać, nie jest odpadem, lecz wartościowym produktem ubocznym, którego sprzedaż może poprawić efekt ekonomiczny instalacji biogazowej.
Krok 1 ? uznanie pofermentu za produkt uboczny
Aby masa pofermentacyjna mogła być uznana za produkt uboczny i wprowadzona do obrotu, należy postąpić zgodn...