Wykorzystanie owadów do biokonwersji odpadów
Według szacunków FAO, do 2050 roku liczba ludności na świecie wzrośnie do 9,6 miliarda. Potrzeba wyżywienia tak ogromnej populacji ludzi, przy zachowaniu obecnego obszaru upraw rolniczych, stanowi jedno z najważniejszych wyzwań dla gospodarki żywieniowej XXI wieku. Przyzwyczajenia żywieniowe ludności krajów rozwiniętych jeszcze długo faworyzować będą posiłki oparte na białku zwierzęcym, mimo że produkcja mięsa jest bardzo nieefektywna, a przemysł mięsny obciąża środowisko bardziej niż transport i energetyka razem wzięte.
Pasze wysokobiałkowe dla zwierząt
Potrzeby żywieniowe zwierząt gospodarskich wymagają użycia pasz wysokobiałkowych o odpowiednim profilu aminokwasowym i wysokim współczynniku strawności. Przez lata wymagania te spełniano dzięki dodatkom mączki mięsno-kostnej, jednak wybuch epidemii BSE (gąbczastej encefalopatii bydła) spowodował daleko idące zmiany prawne i drastyczne ograniczenie tego rodzaju białka w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wzrosło zainteresowanie mączką rybną jako głównym składnikiem białka zwierzęcego. Jednak coroczne spadki połowu ryb, przy jednoczesnym rosnącym zapotrzebowaniu na paszę dla zwierząt gospodarskich i akwakultury, spowodowały spadek dostępności i wzrost cen tego materiału.
Kolejnym, powszechnie stosowanym w paszach źródłem białka jest soja. Niestety, intensywność upraw soi doprowadza do degradacji środowiska naturalnego na niespotykaną dotąd skalę. Wycinka lasów Amazonii pod upra...