Czy miasto może mieć smak? Z pewnością większość powie, że nie. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że i owszem. A przekonać o tym miała coroczna konferencja towarzysząca wystawie „Zieleń to życie”.

„Zielone smaki miasta – park, ogród, skwer” – pod takim tytułem odbyła się na początku września br. VI ogólnopolska konferencja poświęcona terenom zieleni w przestrzeni publicznej, zorganizowana przez Związek Szkółkarzy Polskich i Agencję Promocji Zieleni.

XIII Międzynarodowa Wystawa "Zieleń to życie" zgromadziła m.in. przedsiębiorstwa oferujące maszyny i technologie do pielęgnacji terenów zielonych.

W referacie „Przestrzenie publiczne Warszawy ogrodami miasta XXI w.” Agnieszka Bolesta, dyrektor Biura Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy, zaprezentowała podejście stolicy do zagospodarowania obszarów publicznych. Są to działania, mające na celu doprowadzenie wszystkich obiektów i terenów zieleni do standardów charakteryzujących metropolie europejskie. W tym celu służby odpowiedzialne za utrzymanie zieleni współpracują z naukowcami w realizacji kilku programów badawczych. W ramach prac zmierzających do poprawy jakości terenów publicznych przeprowadzono m.in. ranking 109 placów zabaw, a także zatrudniono inspektorów zieleni, którzy kontrolują jakość usług świadczonych p...