Do tegorocznej edycji konkursu Chivas Venture zgłosiło się prawie tysiąc startupów z całego świata, w tym recyklingowa firma Syntoil z Polski. Po ośmiu miesiącach zmagań pięć najlepszych przedsiębiorstw zaprezentowało się przed trzytysięczną publicznością i zespołem jury na konferencji w Amsterdamie.
Polski startup dwukrotnie stanął na podium – Syntoil zajął drugie miejsce w finale oraz trzecie miejsce w głosowaniu publiczności. Tym samym wygrał łącznie 250 tys. dolarów na dalszy rozwój biznesu.
Pierwsze miejsce w konkursie (nagroda 1 mln dolarów) zajęła meksykańska firma Xilinat, przetwarzająca odpady rolnicze w naturalne zamienniki cukru, które wyglądają i smakują jak zwykły cukier, ale są niskokaloryczne i mogą być spożywane przez chorych na cukrzycę. Wśród zwycięzców znalazła się też m.in. firma Copia z USA (nagroda 50 tys. dolarów), który walczy z problemem głodu i marnotrawstwa żywności poprzez platformę pomagającą firmom w kontrolowany sposób zarządzać nadwyżkami jedzenia.
– Chivas Venture to chyba jeden z najbardziej wymagających konkursów na świecie i najtrudniejszy konkurs w moim życiu. Pół roku przygotowań, podróże, warsztaty, polski finał, ćwierćfinały, półfinały i ostatecznie finał z dwoma nagrodami. To były niesamowicie inspirujące, a także strasznie trudne miesiące, pełne intensywnej pracy. Ale, jak widać, było warto! – podsumowuje Martyna Sztaba, CEO i współwłaścicielka firmy Syntoil.
Syntoil buduje instalacje w nowatorski sposób przerabiające odpady gumowe, otrzymując produkty, które ponownie wykorzystywane są do produkcji gumy. Firma wykorzystuje do tego celu opracowany przez nią proces ciągły pirolizy.
Komentarze (0)