Świąteczna gospodarka odpadami i zakupami

Świąteczna gospodarka odpadami i zakupami
Cza
13.12.2022, o godz. 16:15
czas czytania: około 3 minut
0

Szalone zakupy w wydaniu świątecznym już dawno stały się passé, dlatego powoli zaczęliśmy odchodzić od suto zastawionego stołu na rzecz przemyślanego menu. Jednak w dobie wysokiej inflacji i wzrostu kosztów życia, temat niemarnowania jedzenia nabiera innego znaczenia. Warto zwrócić uwagę również na segregowanie odpadów. 

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Jak donosi Barometr Providenta, polskie rodziny wydadzą na organizację tegorocznych świąt bożonarodzeniowych około 300 zł więcej niż rok wcześniej. Wzrost kosztów coraz mocniej pcha nas w stronę zmiany kierunku działania podczas zakupów. Zauważamy, że reguła „zastaw się, a postaw się”, której (nieświadomie) ulegamy w okolicy świąt, może przynieść opłakane skutki. Jak zmienić ten scenariusz?

Zrób plan na zakupy

Słyszeliśmy to dziesiątki razy. Jednak idąc tropem codziennych zakupów, to właśnie te robione bez listy zazwyczaj kończą się nadwyżką w koszyku. Przygotujmy te potrawy, które z apetytem zjadamy, a z nielubianych zrezygnujmy. Przeliczmy także liczbę gości, a przed udaniem się na zakupy sprawdźmy domowe zapasy – czasem pełne szafki potrafią pozytywnie zaskoczyć. Ile jedzenia przygotować? Aby nie było go zbyt dużo, warto zastosować małe porcje degustacyjne, które szczególnie sprawdzą się przy bogatszym stole wigilijnym stole. Po co bowiem przepełniać pojemniki na bioodpady?

Worek nie powinien trafić do bioodpadów

Robienie zakupów z listą sprawia, że nie tylko wydajemy mniej, bo nie kupujemy zbędnych produktów, ale i „panujemy” nad zawartością lodówki – wiemy, co i do czego użyć. Wykorzystanie produktów z lodówki mamy opanowane, a co z resztkami warzyw, zwiędłą zieleniną czy skorupkami jaj? Właśnie podczas przygotowań świątecznych generujemy bardzo dużo organicznych odpadów, które przy odrobinie dobrej woli można wykorzystać ponownie. O czym mowa? O obierkach z włoszczyzny do sałatki jarzynowej, resztkach jarzyn, które zostają po przygotowaniu farszu do ryby po grecku czy zwiędłych liściach kapusty, które nie znalazły się w bigosie. Jak je wykorzystać?

– Resztki warzyw zwykle trafiają do kosza na odpady, ponieważ nie jesteśmy świadomi, że można je przetworzyć – będą budulcem naturalnego nawozu do ogrodu czy balkonowych upraw. Aby nie zginęły w koszu na zmieszane, warto przygotować na nie osoby pojemnik i uczulić na tę kwestię wszystkich domowników – mówi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan. – Pamiętamy o tym, że klasyczny worek na odpady czy „foliówka” nie powinny trafić do kompostownika. Najlepiej sprawdzą się te produkty, które razem z bioodpadami rozłożą się, nie zaśmiecając przy tym domowego nawozu. Jaka jest alternatywa? Papierowe lub elastyczne worki z naturalnego PLA, np. z kukurydzy, które możemy bezpiecznie wrzucić do pryzmy kompostowej.

Zamroź niezjedzone potrawy

Nawet największym mistrzom organizacji zdarzają się poświąteczne nadwyżki jedzenia, ciężko bowiem zrobić zakupy co do sztuki. Zamiast katować się w kolejnych dniach potrawami bożonarodzeniowymi, aby się nie zmarnowały, przechowajmy je na później i zjedzmy ze smakiem.

– Świetnym sposobem jest mrożenie – możemy w ten sposób przechować krokiety, pierogi, uszka, bigos czy mięsne specjały – opowiada Marta Krokowicz. – Zupę grzybową, rosół czy barszcz można również zamrozić, trzeba jednak zastosować woreczki z solidnym zamknięciem, aby zawartość nie wyciekła. Dobrym pomysłem na niemarnowanie żywności jest również dzielenie się posiłkami z bliskimi lub znajomymi na zasadzie wymiany – przekazujemy im to, czego oni w swoim menu nie mają, a oni przynoszą swoje „nadwyżki”.

Mądrzejsze gospodarowanie zakupami i „odchudzenie” świątecznego menu może przynieść sporo korzyści – nie tylko tych finansowych. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy czas i energię, przy okazji wyrobimy dobre nawyki na przyszłość. Same korzyści!

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Aktualności
css.php
Copyright © 2024