W budynkach Uniwersytetu Medycznego w Łodzi zainstalowano dystrybutory na wodę sieciową. „Dzięki tej inicjatywie rezygnujemy z zakupu wody w butelkach PET, które stanowią ogromny problem dla środowiska i jednocześnie realizujemy zapisy nowej dyrektywy unijnej o zapewnieniu dostępu do wody pitnej” – tłumaczą władze uczelni.

Łódzka woda kranowa spełnia wszystkie parametry wody źródlanej. Jej skład minerałów nie różni się niczym od źródlanej wody butelkowanej, którą można kupić w sklepach, której 1000 l kosztuje ok. 1300 zł .Ta sama ilość kranówki to koszt 4,18 zł.

Jak przypomina Paweł Zawiej, zastępca Kanclerza ds. Organizacji i Rozwoju UMED, w ubiegłym roku Uniwersytet Medyczny w  Łodzi wyposażył pracowników w butelki filtrujące, co w połączeniu z instalacją dystrybutorów kranówki pozwoli ograniczyć zużycie ok. 141 tys. półlitrowych butelek rocznie. Łódzka woda sieciowa nalewana z poidełek trafia bowiem  do butelek wielokrotnego użytku, bidonów, termosów.

Inicjatywie patronuje Urząd Miasta Łodzi – Departament Ekologii i Klimatu oraz Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Łodzi.

– Cieszy nas owocna współpraca z Uniwersytetem Medycznym mówi Maciej Riemer, dyrektor Departamentu Ekologii i Klimatu UMŁ.

– Przypomnę, że uczelnia przekazała miastu cały basen wody do podlewania drzew podczas ubiegłorocznej czerwcowej suszy. To aż 600 tys. litrów wody, z których mogliśmy wtedy skorzystać, oszczędzając jednocześnie własne zasoby tego cennego surowca. Całym sercem jesteśmy także za kampanią ZWIK Łódzka woda najlepsza, przypominamy o niej mieszkańcom i komunikujemy zalety łódzkiej kranówki na EKOportalu – dodaje.

Łódzka kranówka w 90 proc. jest czerpana ze studni głębinowych – jurajskich, kredowych oraz czwartorzędowych, z poziomów od 100 do 900 m, przez co nie zawiera zanieczyszczeń środowiskowych takich jak detergenty, pestycydy, mikroplastik czy metale ciężkie.

Dzięki swoim jurajskim i kredowym źródłom ma bogaty skład mineralny – występują w niej naturalne pierwiastki i związki chemiczne niezbędne do życia: wapń, magnez, potas, sód, fluorki, w ilości ok. 330 mg/l. Nad jakością łódzkiej wody stale czuwają pracownicy laboratoriów ZWiK, którzy analizują próbki pobierane na sieci zgodnie z rygorystycznymi normami bezpieczeństwa wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Nad jakością wody czuwają również  małże, okonie i świecące bakterie. Żywe organizmy są niezwykle czułe i reagują natychmiast na zmiany parametrów wody. Dopiero tak skontrolowana woda trafia do odbiorców.

Czytaj więcej

Skomentuj