Na konkursu prezydenta Gdańska “Najładniejszy ogródek gastronomiczny roku 2017” wpłynęły 24 kandydatury zgłoszone przez ich właścicieli. Komisja, w skład której wchodzili przedstawiciele miasta, lokalnej izby rzemieślniczej, Zarządu Dróg i Zieleni, Politechniki Gdańskiej oraz blogerzy oceniała elementy wyposażenia ogródka, oryginalność pomysłu i wybranej formy oraz sposobu jej wykonania, jakość użytych materiałów, zastosowaną zieleń, a także koncepcję wpisania się ogródka w otoczenie i kontekst przestrzenny.
Do drugiego etapu zakwalifikowało się osiem ogródków. Ostatecznie komisja konkursowa większością głosów podjęła decyzję o przyznaniu głównej nagrody wysokości 3000 złotych Targowi Rybnemu Fishmarkt. Wyróżnienia w wysokości 500 złotych trafią do Restauracji Correze oraz Perro Negro.
Swojego faworyta wybierali także internauci na oficjalnej stronie Gdańska. W głosowaniu, które trwało do 10 września, oddano w sumie 2300 głosów. Wygrał, a tym samym otrzyma 3000 zł nagrody, ogródek Hotelu Brovarnia, na który głosowało 49% uczestników zabawy.
Komentarze (0)